Kanjertraining

De Kanjertraining is een training tegen het pesten. D.m.v. 4 diertypetjes wordt duidelijk hoe je je het beste kunt gedragen. Niet te bang, zoals de konijntjes. Niet bazig en brutaal problemen oplossen met schelden en slaan, zoals de pestvogels. Niet als  iemand die meedoet met de pestvogels, anderen nadoet en uitlacht, zoals de aapjes. Maar als iemand die te vertrouwen is, aardig doet en helpt, als een kanjertijger.

Maandag hadden wij een voorstelling hierover in de grote gymzaal aan de Zevenkampse Ring. Ouders waren deze dagen welkom om lessen bij te wonen. Bij de kleuters heet het verhalenboek: “Ons Dorp”. Het gaat over een jongen die Max heet en die terecht komt in het dorpje waar de 4 soorten dieren leven.

Het is daar niet leuk want er wordt flink de baas gespeeld en uitgelachen. De konijntjes zijn vreselijk bang. Max verzint een oplossing! En aan het einde van het verhaal weet iedereen hoe hij of zij zich moet gedragen, ook al gaat het wel eens mis in het dorp. De kleuters vinden het een prachtig, spannend verhaal en zijn blij als het goed komt in het dorp.

Er zijn allerlei kanjerspelletjes met oefeningen om vertrouwen in elkaar te krijgen. Spelletjes om aardige dingen tegen elkaar te zeggen. Spelletjes waar je niet boos op elkaar mag worden, ook al sta je heel dicht bij iemand of loop je zachtjes tegen iemand aan. B.v. vriendelijk botsen. Dit soort spelletjes worden wekelijks gespeeld. Kinderen vinden het leuk om te doen en leren ervan. We leren de kinderen voor zichzelf op te komen door te zeggen “STOP, HOU ERMEE OP”. Wordt er niet geluisterd dan ga je naar de juf of een maatje. Samen wordt het opgelost.